Houd tocht buiten!

Ga aan de slag met het isoleren van je deuren!

Last van tocht in je huis via de voordeur? Dan zal je deze deur moeten gaan isoleren om te voorkomen dat het blijft tochten in je huis. In deze gids lees je hoe je je deur kunt isoleren en je huis kunt beschermen tegen de kou.

Openingen rond een deur isoleren

Als er koude lucht het appartement binnenkomt is vaak een kier onder de deur de oorzaak. De kou is onaangenaam, waardoor je meer stookkosten zult krijgen om je appartement warm te houden. Dicht kieren daarom zo snel mogelijk af en isoleer je appartement. Kieren kunnen zich op verschillende plekken rondom de deur bevinden. Controleer daarom goed of je de onderkant van de deur en eventuele openingen tussen het deurkozijn en de buitenmuur goed hebt afgedicht. 

Onderzoek, voordat je een deur gaat isoleren, eerst waar de kier zich bevindt. Als je met je hand langs de randen van de deur gaat, dan kun je vaak al voelen waar de tocht vandaan komt. 

Als je je deur wilt isoleren tegen tocht, ga dan als volgt te werk: 

  • Kier onder de deur: Borstel- of schuimrubberen afdichtingen van de bouwmarkt dichten een opening aan de onderkant van de deur af. Ze kunnen aan de deur worden gelijmd of eronder worden bevestigd via een schuifsysteem. 
  • Spleet tussen het kozijn en de muur: Een afdichting van bijvoorbeeld siliconenrubber kan je deur isoleren tegen kou en voorkomt dat koude lucht je huis binnenkomt. Als er geen afdichting op de randen van je deur zit, plaats er dan één. Als deze beschadigd is, vervang deze dan.

Het gebruik van siliconen als afdichtmiddel wordt alleen aanbevolen als aangrenzende ondergronden zoals deurkozijnen niet zijn gecoat en in de toekomst ook niet zullen worden gecoat. Anders moet een SMP-afdichtmiddel of een andere overschilderbare afdichttechnologie worden gebruikt.

De voordeur isoleren

Het vernieuwen van de afdichtingen aan de buitenmuur is iets complexer dan het afdichten van de onderkant van een deur. Je hebt hiervoor een afdichtslang en een afdichtmiddel nodig. Gebruik siliconenkit voor ongecoate oppervlakken en een overschilderbare kit voor gecoate oppervlakken. Deze kitten zijn waterafstotend en sluiten nauwe ruimtes af. 

Je kunt Rubson Universal Multi Applications overal in en rondom huis gebruiken op ongecoate materialen zowel binnen als buiten. Deze kit is ideaal voor het afdichten van kieren rondom deuren en voor scheuren in muren en gevels. 

De andere materialen die je nodig hebt zijn:

  • Tapijt mes
  • Spatel
  • Afplaktape
  • Kitpistool 
  • Voeg kit strijker/Rubson Silicone Tool
  • Kom met zeepwater
  • Keukenrol

Ga als volgt te werk om de afdichting van een deur te vervangen of een afdichting van een terrasdeur aan te brengen. 

1. Verwijder de bestaande afdichting. Gebruik een tapijt mes of spatel om zoveel mogelijk oude kit weg te schrapen.

Als de oude kit moeilijk weg te schrapen is, kun je een speciale kit verwijderaar gebruiken die kitresten oplost. Volg voor een veilige omgang met dit product altijd de instructies in de gebruiksaanwijzing.

2. Duw de afdichtslang in de op te vullen spleet of kier. De makkelijkste manier om dit te doen is met een spatel. Gebruik eerst het tapijt mes om de slang op de juiste lengte in te korten. Ga voorzichtig te werk om beschadiging van de slang te voorkomen.

3. Bevestig afplaktape aan beide zijden van de opening. Dit beschermt de voordeur en de muur tegen overtollige kit tijdens het afdichten.

4. Snijd de punt van het kit flacon af met het tapijt mes en plaats het kit flacon in het kitpistool.

5. Druk het kitpistool rustig en gelijkmatig in om een kier of opening af te dichten.

6. Strijk de voeg kit glad terwijl deze nog niet droog is. Je hebt hiervoor een paar minuten de tijd. Dompel de voeg kit strijker in een sopje en plaats deze aan het begin van de silconenvoeg. Beweeg de voeg kit strijker gelijkmatig en snel over de siliconenvoeg.

7. Verwijder overtollige kit met een stuk keukenrol. Wissel hierbij af tussen het gladmaken en wegvegen van overtollige kit. Blijf hierbij regelmatig de voegkitstrijker in het sopje dompelen.

8. Verwijder de afplaktape voordat de kit is opgedroogd. In het geval dat er ruwe randen overblijven na het verwijderen van de tape, dan kan het nodig zijn om de voeg kit opnieuw glad te strijken.  

Wil je na het isoleren van je deuren ook je ramen isoleren? Gebruik dan Special Materials Aquarium van Rubson, deze kit heeft uitstekende hechtingseigenschappen op glas.