Kit je badkuip!

Badkuipen kitten: Maak je bad makkelijk waterdicht

Het kitten van een bad vereist veel aandacht, waarbij het vooral erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat er geen water tussen de muur sijpelt. Maar met wat geduld en tijd kun je eenvoudig je bestaande afdichting verbeteren of een nieuwe creëren. Door de juiste kit netjes en nauwkeurig aan te brengen, zorg jij voor een afdichting die jaren meegaat.

Badkuip kitten: Hoe doe je dat?

Weten hoe je een bad moet kitten is erg belangrijk tijdens het installatieproces van jouw badkuip. Breng je de kit goed aan, dan zal deze ook lang meegaan. Het aanbrengen van nieuwe kit is erg eenvoudig met de juiste gereedschappen en producten.

Als je je huidige kitranden vervangt, dan moet je eerst alle bestaande kit verwijderen om de nieuwe kit op de juiste manier aan te kunnen brengen. In deze handleiding vertellen we je alles wat je moet weten om je bad goed te kunnen afdichten.

Wat heb je nodig om een bad te kunnen afdichten? 

Je zult de volgende hulpmiddelen nodig hebben om deze klus tot een goed einde te kunnen brengen:

 1. Een plastic mesje – om oude kitranden goed te verwijderen. 
 2. Pincet – om moeilijk bereikbare of hardnekkige kit te verwijderen.
 3. Stoffer en blik – om oude kit op te ruimen.
 4. Gedenatureerde alcohol en een doek – om het badoppervlak te reinigen.
 5. Bleekoplossing – om schimmel te verwijderen.
 6. Schilderstape – voor mooie kitranden in strakke lijnen.
 7. Kitpistool – om kit aan te brengen. Dit gereedschap is verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten.
 8. Badkit – om je bad te kunnen kitten.
 9. Voegkitstrijker – om de aangebrachte kitranden glad te strijken.

 

De juiste kitten om een bad te kunnen afdichten

Het kiezen van de juiste kit is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de gecreëerde kitranden rond je bad jarenlang meegaan en om waterschade te voorkomen. Rubson Voegkit Bad & Keuken is speciaal ontwikkeld om een duurzame, flexibele afdichting te creëren die bestand is tegen schimmel en meeldauw. 

Dit product werkt zowel op glasvezel- als op keramische oppervlakken, waardoor het zeer veelzijdig is. Het droogt wit op en is overschilderbaar zodat het altijd bij je interieur past. Het is bestand tegen kleurverandering en beschadiging door agressieve chemische reinigingsmiddelen, waardoor de kitranden langer meegaan en er jarenlang fris uit blijven zien.

Je kunt een kit zoals Rubson Voegkit Bad & Keuken onder andere voor je bad, wastafels, douches, toiletten, betegelde ruimtes en aanrechten gebruiken.

Je bad kitten: twee manieren

Hieronder bespreken we twee opties om je bad te kitten. Voor het eerst kit aanbrengen, of oude kit verwijderen en vervolgens een nieuwe laag aanbrengen.

Een nieuw bad afdichten met kit

Misschien heb je je bad net laten plaatsen of heb je het zelf gedaan. Een kitrand tussen het bad en de tegels is de finishing touch. Kit zorgt ervoor dat er geen water tussen de muur en het bad komt. Hiermee voorkom je lekkages, help je bewegingen op te vangen en wrijving te minimaliseren. 

Maak de randen tussen het bad en je muur schoon en droog voordat je begint. Een goede voorbereiding is het halve werk en een gereinigd oppervlak geeft betere resultaten. 

Vervolgens neem je deze stappen:

 1. Breng schilderstape aan. Tape zorgt ervoor dat je een nette, rechte lijn kunt kitten.
 2. Laad het kit in het kitpistool. Snijd de koker in een hoek op de gewenste breedte. Weet je niet hoe breed de opening moet zijn? Begin liever met een iets te kleine grootte – je kunt hem altijd nog groter maken, maar kleiner kan niet.
 3. Breng de kit aan. Houd de punt van de kit vlak boven het oppervlak. Werk langzaam en secuur.
 4. Strijk de kitrand glad. Dit kun je doen met je vinger of een voegkitstrijker. Zorg ervoor dat de kitrand een hoek van 45 graden maakt tussen het bad en de muur. Hierdoor loopt het water makkelijk weg en gaat de kitrand langer mee.
 5. Verwijder de tape meteen. Doe dit voordat de kit opdroogt.
 6. Werk het gebied af. Verwijder eventuele restjes en laat de kit goed drogen voordat je de badkuip in gebruik neemt.

Hoe verwijder je oude kitranden uit je bad? 

Als de kit rond je badkuip omhoogkomt, gescheurd, of beschimmeld is, dan is het belangrijk om deze kitrand te verwijderen en een nieuwe kitrand rond je badrand te kitten. Een aangetaste kitrand kan problemen veroorzaken, dus voorkom schade door de oude kit te verwijderen en nieuwe aan te brengen. Het is belangrijk dat je aan de slag gaat in een goed geventileerde werkruimte en dat je altijd beschermende handschoenen draagt. Zo ga je aan de slag:

 1. Gebruik een plastic mesje om bestaande kit te verwijderen. Maak snelle bewegingen over de oude kit. Door druk met het mesje op de kit uit te oefenen komt de kit los in lange stroken die je gemakkelijk kunt opruimen. Gebruik vervolgens een pincet om resterende kit te verwijderen. 
 2. Ruim de losgekomen oude kit op met stoffer en blik. Zo zorg je ervoor dat je een werkruimte hebt die goed schoon is.
 3. Maak het behandelde oppervlak van het bad schoon met een doek met gedenatureerde alcohol. Gebruik de doek om alle oppervlaktes waar de oude kit zat volledig schoon te maken. Hierdoor zorg je ervoor dat je de best mogelijke afdichting krijgt wanneer je je badrand opnieuw kit. 
 4. Reinig het oppervlak met een bleekoplossing. Gebruik een 1:4 oplossing van bleekmiddel gemixt met water. Dit middel zal eventuele meeldauw en schimmel verwijderen. Gebruik een oude doek en laat het bleekmiddel volledig drogen voordat je nieuwe kit rondom je bad aanbrengt. 

Hoe kun je een nieuwe kitrand aanbrengen rondom je bad?

Nu je weet hoe je kit kunt verwijderen, leggen we je uit hoe je kit opnieuw kunt aanbrengen om een mooie en goede afdichting te kunnen creëren. Volg de volgende stappen om je bad opnieuw te kunnen afkitten:

 1. Bereid je werkgebied voor voordat je de kit rondom je bad aanbrengt. Zorg ervoor dat je werkoppervlakte schoon en droog is. Breng twee stroken schilderstape aan. Plak ze parallel aan de voeg die gekit moet worden. Dit zorgt ervoor dat je een perfecte rechte lijn voegkit kunt aanbrengen.
 2. Laad Rubson Voegkit Bad & Keuken in het kitpistool. Nadat je de kit in het pistool hebt gedaan, snij je de punt van de kit koker in een hoek van 45 graden op de gewenste grootte, die past bij de rand die je gaat kitten. 
 3. Breng de kit aan in een hoek van 45 graden. Houd de punt van het kitpistool dicht bij het oppervlak. Breng langzaam en met gelijkmatige druk de kit aan in de voeg. 
 4. Strijk de kit glad. Druk met behulp van de voegkitstrijker de kit in de voeg en strijk deze glad. Probeer een rechte kitrand te creëren. Zorg er hierbij voor dat je een hoek van 45 graden maakt. Hierdoor droogt de voegkit na blootstelling aan water sneller en gaat deze langer mee.
 5. Verwijder de tape onmiddellijk. Nadat je alle nieuwe kitranden hebt gladgestreken, verwijder je de schilderstape voordat de kit opdroogt.
 6. Verwijder overtollige kit zo snel mogelijk. Veeg vervolgens met een natte doek alle gebieden schoon.
 7. Schilderen de kitlaag over en neem je kuip weer in gebruik. Je kunt twee uur na het aanbrengen van de kit over de nieuwe kitranden heen schilderen met een verf op latex- of oliebasis. Wacht minstens 48 uur voor je je badkuip weer gaat gebruiken.

Als je tijdens het aanbrengen van de kit, rondom bijvoorbeeld je bad gebieden hebt gemist, kun je altijd meer kit aanbrengen. Gebruik hier ook weer schilderstape, zodat je mooie en rechte kitranden krijgt.

Na minimaal twee dagen is de kit volledig uitgehard. Als je naderhand nog restjes kit ziet, kun je een doek met gedenatureerde alcohol en een plastic scheermesje gebruiken om het te verwijderen. Natte kitresten kun je nog verwijderen met een natte doek.