Vecht tegen tocht!

Je kunt het! Kozijnen kitten.

Het op de juiste manier kitten van je kozijnen zorgt ervoor dat je je huis beschermt tegen vocht, tocht en extreem warme en koude temperaturen. Het kitten van kozijnen, vensterbanken en ramen vergt enige oefening, maar je hoeft niet in paniek te raken. Lees snel verder en wij leggen je de basistechniek voor het kitten van je kozijnen uit. 

Kozijnen kitten: De basis

Het kitten van je kozijnen is een belangrijke stap in het comfortabel maken van je huis en tevens draagt het bij aan de energie efficiëntie van je woning. Het voorkomt dat tocht het huis insluipt en zorgt ervoor dat er geen vochtige plekken ontstaan. 

Leren hoe je kozijnen moet kitten is niet moeilijk. Lees snel verder, want we gaan je nu de basis uitleggen zodat je snel zelf aan de slag kan met het kitten van je kozijnen. 

Het kitten van kozijnen: Binnen en buiten kitten

Het juiste gereedschap gebruiken is bij het kitten van je kozijnen een belangrijk onderdeel. Een kitpistool is essentieel om in huis te hebben voor dit soort klusjes. Rubson beschikt over een Kit Pistool en een Super Kit Pistool welke beide ideaal zijn voor diverse kit klusjes. Je klikt de voeg kit in het pistool en zo breng je gemakkelijk en zonder al te veel kans om te morsen het product aan op jouw oppervlakte. 

Nu kom je bij de vraag welke voeg kit moet ik gebruiken? Rubson heeft een zeer brede lijn van voegkitten geschikt voor allerlei projecten. Zo is er de Easy Sealing lijn voor de beginners. Hierin vind je drie verschillende producten voor binnen, buiten of sanitaire projecten.  Je kunt de video hieronder bekijken voor meer informatie over deze drie producten.

Voor doe-het-zelf klussen waarbij je muren, ramen, vensterbanken en raamkozijnen gaat kitten kun je kiezen voor de Rubson Deco Wall Muren & Ramen. Dit is namelijk een overschilderbare hoogwaardige kit op acrylaat basis. Dat betekent dat je het later passend kunt maken bij de kleuren of structuur van je oppervlakte. Het is speciaal ontworpen voor het wind- en waterdicht maken van voegen en kieren tussen ramen, deuren en muren en het hecht zich uitstekend op onder andere steen, hout, pvc, aluminium en metaal. Dit product heeft geen primer nodig en is bestand tegen Uv-stralen, weersinvloeden en temperatuurschommelingen. 

Hoe repareer je raamkozijnen en vensterbanken vanuit de binnenkant met kit

Het is normaal dat raamkozijnen en vensterbanken op den duur scheurtjes vertonen. Dit kan zijn waar het raam een ander raam tegenkomt of een kozijn, of een vensterbank, of zelfs de muur. Gelukkig zijn dit soort oneffenheden makkelijk te repareren, lees snel verder om te weten te komen hoe.

  • Begin met het wegschrapen van oud afdichtingsmiddel. Dit kan met de Rubson Voegkitverwijderaar of een plamuurmes. Haal zoveel mogelijk van de oude voeg weg zodat de nieuwe zich beter kan hechten. 
  • Breng de nieuwe voeg kit alleen aan als de oppervlakte compleet schoon en droog is.
  • Open vervolgens de koker van de voeg kit en schroef de doorzichtige spuitmond op de koker. Snij met een mes de spuitmond van de koker op de gewenste voegbreedte af. Plaats de open koker in het voegkitpistool. 
  • Breng de voeg kit gelijkmatig aan met het kitpistool. Neem het overtollige, verse voegmiddel weg met bijvoorbeeld een natte doek of je vingers. 
  • Strijk de verse voeg glad met bijvoorbeeld de Voegkitstrijker van Rubson. 
  • Sluit na gebruik de spuitmond van de koker af met de rode afsluitdop.

Hier is een tip als je je raamkozijnen gaat kitten: ben je niet zeker of er tocht door je ramen naar binnen komt? Steek een kaars aan en ga langs de randen van het raam, zie je de vlam bewegen dan heb je een lek gevonden.

Hoe repareer je vensterbanken en raamkozijnen aan de buitenkant van je huis met kit

Als je vanuit de buitenkant van je huis je raamkozijnen of vensterbanken gaat repareren kun je de Rubson Deco Wall Regenvast gebruiken. Dit is een regenvaste acrylaatkit speciaal gemaakt voor het afdichten van voegen buiten tussen muur en raam- of deurkozijn. Dit product hecht zich ook prima op vochtige ondergronden en heeft daarom ook geen primer nodig.