Bespaar geld én tegels

Een tegel repareren: Zo doe je dat!

Als je een tegel moet repareren, hoef je niet altijd een pro te zijn. Ontdek de verschillende reparatieklussen voor je tegels, en leer hoe je het zelf kunt doen.

Bepaal wat er kapot is

Voordat je naar de winkel gaat en je producten koopt, neem je eerst de tijd om te bepalen wát er precies gerepareerd moet worden. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Als je scheuren in tegels wilt repareren heb je weer wat anders nodig dan wanneer je tegelvoegen gaat herstellen. Kleine scheuren of breuken herstellen zorgt ervoor dat de tegel niet verder kapotgaat. Heb je een grote barst, dan is het vervangen van de tegel vaak de beste optie. 

Tegel repareren: verwijderen of vervangen

Hieronder vertellen we je wat je moet doen als je je tegel wilt repareren door hem te verwijderen, te vervangen of te herstellen.

Tegels verwijderen

Als je alleen gescheurde tegels in je badkamer wilt repareren lees dan hieronder verder over het herstellen van tegels.

 1. Verwijder de voeg rond de tegel met een hamer en beitel. Draag een veiligheidsbril, handschoenen en een shirt met lange mouwen om jezelf vrij van stof en tegelresten te houden.
 2. Verwijder de tegel. Afhankelijk van waar de tegel is geplaatst, gebruik je een boor, hamer en beitel, en plaats je een nieuwe tegel (zie hieronder). Ga zo voorzichtig mogelijk te werk zodat je de andere tegels niet beschadigt. Daarnaast is het makkelijker wanneer je de tegel in een paar grote stukken kunt losmaken, in plaats van hem helemaal te verbrijzelen.

Meerdere tegels tegelijkertijd verwijderen is makkelijker dan het verwijderen van slechts één tegel. Beitel lijm en andere resten weg, zodat je makkelijk nieuwe tegellijm kun aanbrengen en je tegel goed vlak ligt.

Nieuwe tegels invoegen

Een nieuwe tegel leggen doe je zo:

 1. Probeer de tegels. Om zeker te weten dat de ondergrond goed vlak is, leg je de tegels eerst droog.
 2. Breng voorstrijkmiddel aan (indien nodig).
 3. Breng tegellijm aan. Doe dit zowel op de vloer als op de tegel zelf. Het beste gebruik je hiervoor een lijmkam.
 4. Leg de tegel. Gebruik hiervoor leveling clips en levelling keggen  om ervoor te zorgen dat de voegen overal gelijk zijn.
 5. Na uitharding kun je de tegels gaan voegen. Gebruik hiervoor een passende voeg kit. Verwijder de cementsluier als de voegen droog zijn.
 6. Werk je vloer tot slot netjes af door een waterdichte kit laag te plaatsen tussen de vloer en de muur (afhankelijk van waar je de tegels legt). Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Rubson Stralend Sanitair.

Tegels herstellen

Een vloertegel repareren is een andere klus dan hem compleet verwijderen. Hoe kun je bijvoorbeeld een kapotte badkamertegel repareren? We vertellen het je hieronder.

 1. Bereid het oppervlak voor. Zorg ervoor dat alle onderdelen die je moet repareren schoon en droog zijn, en goed aansluiten.
 2. Lijm. Een barst in een tegel van je badkamer repareren, of een ander soort tegel repareren is precisie werk. Breng de lijm aan in een goed geventileerde ruimte en volg de instructies van de fabrikant. Gebruik het product met mate, en druk de oppervlaktes zo snel mogelijk na het aanbrengen op elkaar. Houd de verlijmde oppervlaktes bij elkaar totdat de verbinding goed hard is. 
 3. Als je alleen een scheur hoeft af te dichten om verdere schade te voorkomen, breng dan je kit aan op de opening en veeg het overtollige product weg. Gebruik voor het repareren van tegels een passende voeg kit. Wil je een buitentegel repareren? Gebruik dan Rubson Perfect Home buiten.
 4. Ruim op. Reinig de lijm- en kitrestjes met bijvoorbeeld een scherp mes, aceton of heet water.

Gebruik de juiste producten om de klus makkelijk te klaren. Een onmisbare tool om tegelvoegen te repareren is bijvoorbeeld het kitpistool van Rubson.

De nieuwe of oude voegen van je tegels herstellen

Gebruik een geschikt product. Wil je een tegel voegen die buiten ligt? Dan gebruik je een ander product dan wanneer je bijvoorbeeld voegen wilt herstellen van tegels in de badkamer. Voor de badkamer kies je bijvoorbeeld de Sanitair en Keuken voegkit van Rubson of Rubson Stralend Sanitair. Voor buiten ga je het beste voor Rubson Perfect Home Buiten. Tegels binnen kit je het beste met Rubson Binnen Vullen & Herstellen.