Leer afdichten!

Afkitten als een professional!

Wil je leren afkitten om eenvoudig verschillende projecten in en om het huis op te pakken? Met de juiste kittechnieken kun je eenvoudig kapotte en versleten kitranden in je keuken, badkamer en andere gebieden in en om je huis vernieuwen.

Afkitten: Wat kun je allemaal afdichten?

Misschien twijfel je of het zin heeft om te leren hoe je kit kunt aanbrengen. Maar je zult zien dat afkitten belangrijker is bij doe-het-zelf projecten dan dat je dacht. Als je weet hoe je met kit moet werken dan kun je naast geld besparen ook nog eens zelfstandig, snel en zonder stress al je projecten afdichten. 

Afdichtingen zijn handig voor onder andere kozijnen, tegels, wastafels, toiletten, kroonlijsten en sierlijsten, en gebieden waar twee verschillende materialen bij elkaar komen, zoals hout en baksteen.

Wist je dat kit gebruikt kan worden om tocht in je huis te verminderen   of het zelfs helemaal tegen te gaan? Het goed afkitten van raamkozijnen en deurkozijnen kan ervoor zorgen dat warmte in je huis blijft en de kou niet binnenkomt.

Afkitten: Kies de juiste kit

Met de juiste producten verloopt elke doe-het-zelf klus een stuk soepeler. Let dus bij het kiezen van een kit voor jouw project niet alleen op de materialen waarmee de kit goed samengaat en de andere projectvereisten zoals temperatuur en voorbereidend werk, maar ook op de kwaliteit van het product.  Vaak worden voegkitten speciaal geformuleerd voor een of meerdere specifieke projecten. 

  • Ben je van plan om iets op je dak te gaan afdichten, dan kun je hiervoor een speciale kit zoals Rubson Perfect Home Daken gebruiken.
  • Rubson Easy Sealing Sanitair & Keuken is ideaal voor afdichtingsprojecten in de badkamer en keuken. Deze duurzame siliconenkit is uitgerust met een schimmelvertrager, is waterbestendig en makkelijk aan te brengen.
  • Als je een kleinere klus hebt of slecht een oud stuk kit wilt repareren, gebruik dan Rubson Re-New. Je kunt deze kit direct op een oude naad aanbrengen. Eén flesje kan een gemiddeld douche- of bad project afdichten en geeft een langdurige afdichting.

Afkitten: De basis

Techniek is erg belangrijk bij doe-het-zelfprojecten. Als je de onderstaande stappen volgt, de tijd neemt en de juiste afdichttechniek gebruikt dan ben je bijna altijd verzekerd van geweldige resultaten.

  1. Bereid je project voor. Beslis welke producten en gereedschappen je nodig hebt tijdens je project. Afdichten met kit is bedoeld om gebieden die niet groter zijn dan 1,3 cm af te dichten. Heeft jouw project een opening die groter is, dan raden wij je aan om een andere methode te kiezen. 
  2. Kies de juiste kit voor je project. Houd hiervoor de tips die eerder in deze gids zijn gegeven bij de hand.
  3. Koop alle benodigde materialen. Maak een lijstje met alle materialen en gereedschappen die je nodig gaat hebben tijdens je project. 
  4. Bereid je werkruimte voor. Reinig de oppervlakken en materialen waarmee je gaat werken. Verwijder ook oude kit mocht deze aanwezig zijn. Gebruik vervolgens schilderstape om de omgeving van je werkruimte te beschermen.
  5. Breng de kit aan. Er zijn verschillende gereedschappen, zoals kitpistolen, beschikbaar om kit aan te brengen. Test de kit van tevoren op een andere oppervlakte.
  6. Strijk de kit glad. Doe dit voordat de kit opdroogt om openingen in de nieuwe kitrand te voorkomen en overtollige kit te verwijderen.
  7. Laat je project drogen. Bekijk de droogtijd in de handleiding van het product.