Afdichting met siliconen kit

Leer met de juiste afdichting techniek mooie resultaten te bereiken

Wil je leren hoe je het beste kunt afdichten? Siliconenkit kan gebruikt worden voor vele doe-het-zelf projecten en is zodra je weet hoe het moet een snelle, gemakkelijke klus. Je zult even moeten oefenen, maar je projecten in huis gaan er geweldig uitzien!

Afdichting, makkelijk en snel – Op welke gebieden kan ik het gebruiken?

Twijfel je of het nuttig is om te leren hoe je kunt af te dichten met een siliconenkit? Het kennen van de basistechniek van afdichten is een onmisbare vaardigheid voor een echte doe-het-zelver! Het zorgt ervoor dat je klusjes in huis snel en zonder stress uit kunt voeren en het zal je ook geld besparen.

Laten we eens kijken waar we allemaal een afdichting voor kunnen gebruiken:

 • Raamkozijnen
 • Deurkozijnen
 • Gaten en scheuren in de fundering van je huis
 • Tegels
 • Wasbakken
 • Toiletten
 • Aanrechten
 • Badkuipen en douches
 • Plekken waar schimmel zich kan ophopen
 • Plekken waar twee verschillende materialen elkaar kruizen, zoals bijvoorbeeld baksteen en gevelbekleding

Wist je dat afdichting gebruikt wordt om luchtlekken in je huis te verminderen en uiteindelijk te verwijderen? Als je afdichting gebruikt op raam- en deurkozijnen zal het de lucht in je huishouden houden zodat het niet naar buiten kan ontsnappen. Dit helpt je om de temperatuur in je huis het hele jaar door beter te bewaren.

Hoe af te dichten? De basis

Bij afdichting gaat het vooral om de techniek die je gebruikt. Je moet de basisstappen goed onder de knie hebben voor het beste resultaat. Volg de volgende stappen in de volgorde zoals aangegeven, neem je tijd en zorg dat je het juiste afdichting gereedschap hebt voor jouw klus en je zult zien dat je jouw project succesvol voltooid.
Hierbij de stappen voor afdichting en enkele tips:

 1. Beoordeel de klus. Kijk goed naar wat de klus inhoudt en wat je doel is. Kijk welke producten en gereedschap je nodig hebt om de klus te klaren. Een tip: afdichting is eigenlijk alleen bedoelt om niet al te brede oppervlaktes af te dichten.
 2. Koop alle materialen in. Check de gebruiksaanwijzing van het product dat je wilt gaan gebruiken en maak een lijst met benodigdheden en haal deze in huis. Het laatste wat je wilt is dat je iets niet hebt of niet genoeg hebt ingeslagen terwijl je al halverwege je project bent.
 3. Bereidt het oppervlak voor. Net zoals bij andere doe-het-zelf projecten is het voorbereiden van je werkplek één van de belangrijkste dingen. Gebruik afplaktape om het omringend gebied te beschermen van de afdichting. Maak het oppervlak ook goed schoon zodat alle stof en ander vuil wordt verwijderd. Indien er nog een oude afdichting aanwezig is kun je deze voorzichtig weghalen met bijvoorbeeld een mesje.
 4. Breng de afdichting aan. Nu begint het leuke gedeelte, je gaat de siliconenkit aanbrengen. Er zijn verschillende gereedschappen hiervoor beschikbaar, zoals een afdichtingpistool of een koker waar je in moet knijpen. Waar je ook voor kiest, het beste is om het altijd eerst even uit te proberen op bijvoorbeeld een papiertje.
 5. Maak het glad. Om gaten en overtollige resten afdichting te voorkomen zul je ervoor moeten zorgen dat je de siliconenkit mooi, glad aanbrengt. Je kunt hier bijvoorbeeld je vinger voor gebruiken. Haal de afplaktape weg voordat de kit tijd heeft om op te drogen.
 6. Laat het drogen. De klus is geklaard, nu kun je alleen nog maar wachten totdat het materiaal is opgedroogd.

Een afdichtingpistool voor de eerste keer gebruiken

Wat als je graag wilt leren hoe je moet afdichten, maar je hebt nog nooit met afdichting producten en gereedschap gewerkt? Wellicht heb je alleen hele simpele doe-het-zelf projecten uitgevoerd en ben je nu klaar voor een grotere uitdaging. Afdichten is een vaardigheid die iedereen kan leren. Je hoeft niet gelijk een expert te zijn, maar hoe meer je oefent hoe beter je erin zal worden.

Hoe kies ik de juiste afdichting?

Voor alle klusjes die je in huis uitvoert geldt dat ze gemakkelijker gaan als je de juiste producten hebt. Ga je aan de slag met producten van lage kwaliteit dan zal het resultaat ook nooit meer dan van lage kwaliteit zijn. Dit houdt vaak in dat je de afdichting vaak zult moeten vervangen in de toekomst.

De Rubson FT101 is perfect geschikt voor het voegen, afdichten en zelfs lijmen van vrijwel alle materialen. Het is een Silaan-uithardende polymeer-siliconenkit op basis van Superflex technologie. Het kan gebruikt worden voor luchtgaten op je dak, betegeling buiten, het verbinden van leidingen en veel meer. Het hecht zich op onder andere baksteen, beton, hout, gipsplaten, tegels, keramiek, marmer, porselein, glas, acryl, polyester, hard-PVC, polycarbonaat, ijzer, gegalvaniseerd staal, RVS (inox), aluminium en andere bouwmaterialen.

Heb je een iets kleiner klusje of moet je bijvoorbeeld een stuk oude afdichting vervangen? Dan is de Rubson RE-NEW Tube de juiste keus voor de klus. Dit handige knijpflesje kan gemakkelijk aangebracht worden over het oude afdichting materiaal. Eén flesje is vaak genoeg voor een gemiddeld grootte douchecabine. Met dit product ondervind je geen troep en kun je snel een langdurige, sterke afdichting creëren.

Bekijk onze nieuwe video over hoe je de Rubson RE-NEW Tube moet gebruiken