Aan de slag met siliconenkit!

De juiste siliconenkitten voor jouw projecten!

Siliconenkitten zijn krachtige, gebruiksvriendelijke kitten die geschikt zijn voor talloze toepassingen. Er zijn echter vele varianten van deze kitten te verkrijgen. Voor het beste resultaat voor jouw project gebruik je ook de juiste siliconenkit. Lees onze gids over de verschillende soorten siliconenkit en vind de kit die het beste bij jouw project past.

Wat is siliconenkit?

Siliconenkit is een afdichtmiddel dat kan worden gebruikt voor vele huishoudelijke en professionele toepassingen. De meeste siliconenkitten zijn zeer goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden, temperaturen, water en chemicaliën. Hierdoor is deze soort kit erg veelzijdig en zowel te gebruiken voor projecten binnenshuis als buitenshuis. 

Siliconenkitten zijn geformuleerd om flexibel, elastisch en stabiel te zijn onder vele omstandigheden, waaronder hitte en kou. Hierdoor zijn ze zeer nuttig bij constructie en reparaties. De meeste siliconenkitten hebben een gel-achtige consistentie, in tegenstelling tot de meer lijm-achtige textuur van op polymeer gebaseerde voegkitten. Ook moet siliconenkit, in tegenstelling tot veel secondelijmen en andere kitten, goed uitharden voordat volledige hechting kan worden bereikt. Voor de meeste siliconenkitten duurt dit 24 uur, maar het kan ook enkele dagen duren wanneer er meerdere zware lagen kit zijn aangebracht. 

Waar gebruik je siliconenkit voor?

Siliconenkitten kunnen worden gebruikt om veel gangbare materialen te verlijmen, waaronder plastic, metaal, glas en keramiek. De meest voorkomende reden om siliconenkit te gebruiken is voor huishoudelijk gebruik, bij projecten zoals het afdichten van scheuren. Aangezien deze kitten zo eenvoudig te gebruiken zijn, is het aanbrengen van siliconenkit op alle openingen, scheuren of breuken erg makkelijk. 

Siliconenkitten zijn niet overschilderbaar. Verf hecht namelijk niet aan siliconen en ook niet aan ondergronden waarop siliconen zijn gebruikt. Zorg er dus voor dat je altijd de juiste kleur siliconenkit kiest voor jouw project en verwijder alle resten en vlekken zodra je project klaar is.

Siliconenkitten zijn waterdicht, waardoor deze kitten zeer geschikt zijn voor reparaties rond badkuipen, kranen, toiletten en gootstenen. De krachtige hechting die wordt gecreëerd door deze kitten maakt ze ook erg nuttig voor bouwwerkzaamheden – vooral buitenshuis. Siliconenkitten worden vaak gebruikt om ramen aan kozijnen te bevestigen, omdat ze een waterbestendige afdichting bieden die goed bestand is tegen slechte weersomstandigheden. Om dezelfde redenen wordt siliconenkit ook vaak gebruikt voor auto’s, apparaten en het afdichten van kabels en sensoren in elektronische apparaten.

Hoewel siliconenkit sterke, duurzame hechtingen creëert, is het niet geschikt voor draagconstructies of balken.

Hoe kies je de juiste siliconenkit?

Hoewel siliconenkitten veelzijdig zijn en voor vele toepassingen kunnen worden gebruikt, zijn sommige beter voor specifieke taken en materialen.

 • Bij hoge temperaturen
  Voor projecten die worden blootgesteld aan hoge temperaturen gebruik je een siliconenkit die goed tegen hoge temperaturen kan. Voor een stevige, waterdichte, schimmelbestendige afdichting raden we het gebruik van Rubson Hoge Temperaturen aan. De kit is bestand tegen uv-stralen en weersinvloeden, zowel binnen als buiten te gebruiken en biedt een hoge temperatuurbestendigheid (tot 1200 °C). Deze kit hecht uitstekend op onder andere cement, beton, vuurvaste steen, glas, ijzer, staal, RVS en geanodiseerd aluminium.
 • Bij vocht 
  Siliconenkitten zijn geweldig voor verbindingen die worden blootgesteld aan water of vocht. Voor een snelle oplossing bij het afdichten van lekken, het plaatsen van tegels, het repareren van glaswerk of elke klus waarbij je project met water of vocht in contact kan komen, kun je Rubson Sanitair Multi Materials gebruiken. Het kan dik worden aangebracht, maar loopt niet uit waardoor een waterdichte afdichting ontstaat bij het verlijmen van aluminium, keramische tegels, kunststof, glas en alle andere gangbare materialen. 
 • Voor bouwprojecten 
  Voor bouwprojecten zoals het afdichten van openingen of scheuren rond ramen, deurkozijnen, plinten, muren en lijstwerk kun je Rubson Bouwkit gebruiken. Deze kit hecht uitstekend op onder andere steen, beton, porselein, keramiek, hout, pvc, aluminium, glas en metaal.
 • Voor diverse soorten projecten 
  Als je meerdere projecten hebt en op zoek bent naar een siliconenkit die meerdere klussen kan aanpakken, probeer dan een universele voegkit zoals Rubson Universal Multi-Applications. Deze kit hecht uitstekend op onder andere baksteen, hout, gipsplaten, tegels, porselein, glas, acryl, kunststoffen, metaal en andere bouwmaterialen.