Knus en veilig!

Openhaardkit: eigen haard is goud waard

Een openhaardkit is geschikt voor het repareren en dichtkitten van scheuren en voegen in bijvoorbeeld schoorstenen, kachels en openhaarden. Je kunt ze vaak ook gebruiken voor betonnen constructies. Lees deze gids om nog meer te weten te komen over deze zeer speciale vuurvaste voegkit.

Hoe kies je de juiste openhaardkit voor jou doe-het-zelf project?

De openhaardkit die je kiest moet bestand zijn tegen de extreem hoge temperaturen die in- en rondom een kachel, schoorsteen of openhaard ontstaan. Dat betekent ook dat je een vuurvaste voegkit moet kiezen die voor de materialen geschikt is waarmee je aan de slag gaat, zoals bijvoorbeeld beton en een bakstenen muur.

Een openhaardkit zal altijd een maximumtemperatuur vermelden, let hier dus op als je er één koopt. Ook zal je uit moeten vinden hoeveel hitte je kachel, schoorsteen of openhaard ongeveer afgeeft. Een goede conclusie is: hoe hoger de temperatuur waartegen de kachelkit bestand is, hoe beter geschikt deze is voor jouw project.

Hoe breng je een openhaardkit aan?

De volgende instructies zijn de standaardstappen die je zet bij het aanbrengen van voegkitten. Het proces verschilt van product tot product. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voordat je begint. Let specifiek op de uithardingstijd, de temperatuur waarop je het product aan kan brengen en hoe je de vuurvaste voegkit het beste kunt bewaren.

Rubson heeft een openhaardkit speciaal ontworpen voor dit soort klusjes. De Rubson Hoge Temperaturen kan temperaturen tot wel 1200°C aan.

  1. Verzamel je materialen. Wat je nodig hebt is een voegkitpistool, schoonmaakmiddel, een plamuurmes en water. Wij raden je ook aan om handschoenen en een veiligheidsbril te dragen.
  2. Bereidt het oppervlak voor. Het moet schoon zijn, dat houdt in vrij van stof, vet en ander vuil. Het moet ook droog zijn, maar later zal je het wel moeten bevochtigen.
  3. Breng de openhaardkit aan. Open de koker en schroef de spuitmond op de koker. Snij vervolgens de spuitmond op de gewenste voegbreedte. Plaats daarna de koker in het voegkitpistool en breng de voeg kit gelijkmatig aan op de oppervlaktes. Strijk de vuurvaste voegkit strak en veeg overtollige resten gelijk weg.
  4. Ruim alles op. Overtollige of gemorste resten kunnen met water of een beetje aceton verwijderd worden. Als de voegkit is uitgehard kun je deze enkel nog verwijderen met een cutter.
  5. Laat het drogen. Laat de openhaardkit drogen zo lang als aangegeven staat in de gebruiksaanwijzing.

Als je de openhaardkit niet lang genoeg laat drogen en te vroeg blootstelt aan hoge temperaturen kunnen er scheuren in de vuurvaste voegkit ontstaan.